Share |
2013-01-28 Tudásközpont
Megelevenedik a múlt

Csaknem 30 éves felvételt nézhetünk meg újra az interneten. Eddig ugyanis már 270 műsort digitalizáltak a pécsi televíziózás történetéből a Csorba Győző Könyvtárban. Saját és pályázati pénzből teszik mindezt, ezzel pedig megőrzik az utókor számára a pécsi televíziózás múltjának régi műsorait, filmjeit.

A Nevelési Központ kábeltévés korszakával 1982. november 29-én indult minden. Híradót pedig 1986. február 24-én sugároztak először Kertvárosban. Archív felvételek 1985. december 23-tól vannak, ezeket már digitalizálta a könyvtár. A 20-30 éves műsorokat nem könnyű nézhetővé varázsolni.

 

 

 

Szüts Etele, a Csorba Győző Könyvtár munkatársa elmondta:
– A legnagyobb probléma az, amikor le sem lehet játszani a kazettát. Azzal nem tudunk mit kezdeni. Sokszor azonban szerencsénk van, és egy-két oda-vissza tekerés után az összetapadt szalag kezelhetővé válik, és lejátszható.

– A könyvtár vezetése két évvel ezelőtt határozta el, hogy digitalizáljuk a dokumentumokat. Először a videókat, majd a mikrofilmeket és a fotókat vettük kezelésbe – ezt már Kerekes Imre, a Csorba Győző Könyvtár helytörténeti osztályának vezetője mondja.

350 ezer forintot költöttek a digitalizáláshoz szükséges eszközök beszerzésére, és azután álltak neki a munkának. Az ehhez hasonló könyvtári feladatokat egyébként a kulturális törvény is előírja.

Ma már hét és félezer dokumentum elérhető a www.baralib.hu/mediatár-on, ebből pedig 270 a pécsi televíziózás történetéből.

 

(Forrás: Pecsma.hu / Vígh Gabriella)

« vissza