Share |
2011-01-02 Tudásközpont
Videotorium - SAJTÓKÖZLEMÉNY

Elindult hazánk első oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portálja a VIDEOTORIUM

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) 2010 szeptemberében indította el saját fejlesztésű Videotorium videomegosztó szolgáltatását (http://videotorium.hu/), amely a hazai felsőoktatás-kutatás és közgyűjteményi kör által készített hang- és videofelvételek számára kínál igényes és ingyenes internetes megjelenési lehetőséget. A Videotorium hazánkban az első oktatási-tudományos videomegosztó multimédia portál, amely innovatív megoldásainak köszönhetően nemzetközi összehasonlításban is az egyik legmodernebb ilyen típusú szolgáltatás.

A Videotorium természetesen jóval több kíván lenni, mint egy általános célú videomegosztó szolgáltatás. Az összességében igen jelentős elsődleges felhasználói közösség – mintegy 600.000 oktató, kutató és hallgató – nagy mennyiségű audiovizuális tartalmat állít elő, melynek megfelelő tárolására, bemutatására és kifinomult visszakeresésére eddig kevés igazán jó lehetőség állt rendelkezésre. A feltöltést, szerkesztést és visszakereshetőséget támogató speciális funkciók a tudományos igényű ismeretterjesztés és tartalommegosztás követelményeihez igazodnak. A felvételek megosztásán túl a feltöltőnek lehetősége van előadás diák csatolására és a felvételhez való szinkronizálására. A felvételek precíz leírását és tartalmuk feltárását könyvtári igényességgel megtervezett metaadat modell támogatja, amely a tudományos világban elvárt visszakereshetőséget biztosítja. A fóliák és dokumentumok teljes szövegű indexelése pontos és azonnali információ-hozzáférést tesz lehetővé az internetezők számára.

A portál a nemzetközi sztenderdeken alapuló, országos felsőoktatási-kutatási eduID föderatív authentikációs és authorizációs infrastruktúrára (AAI) építi a felhasználók azonosítását. A Videotorium továbbá szabványos metaadat-csere interfészt kínál a hozzá hasonló tartalom-aggregátorok (pl. intézményi videorepozitóriumok, nemzetközi portálok) számára, amely lehetővé teszi a Videotoriumban tárolt tartalmak más keresőrendszerekben való megjelenítését.

Az oktatás, a távoktatás és a távtanulás színvonalas támogatása mellett a Videotorium szerepet kíván vállalni a felsőoktatás-kutatás munkájának megismertetésében, a tudományos gondolkodás népszerűsítésében, ezen keresztül előmozdítva hazai oktatóink, kutatóink társadalmi elismertségét, a tudományos gondolkodás szélesebb körben való elfogadtatását. A gyűjtemény és szolgáltatás komoly szerepet játszhat tehát a hazai tudományos műhelyek eredményeinek közzétételében, s oly módon is fontos lehet, hogy azokat a külföldi hasonló szolgáltatásokkal megismertetheti, összekapcsolhatja.

A Videotoriumban már jelenleg is több mint 1100 órányi nyíltan hozzáférhető felvétel tekinthető meg a legkülönbözőbb témákban, az informatikától, a biológián át, a kozmológiáig. Számos szakmai és tudományos konferencia felvétele, Nobel-díjas tudósok előadásai, ismeretterjesztő előadások és szemináriumok felvételei nem csupán a felsőoktatási-kutatási szereplők számára bírnak jelentőséggel, de bárkinek lehetőséget adnak a tanulásra és önképzésre.

A fejlesztésre az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) TÁMOP 4.1.3 kiemelt projekt részeként kerülhetett sor.

NIIF Intézet

Az NIIF Intézet a hazai felsőoktatási intézményeket, kutatóintézeteket és közgyűjteményi intézményeket összekötő nagysebességű kutatói számítógép-hálózat üzemeltetője és fejlesztője. A hálózati alapinfrastruktúrán kívül számos innovatív szolgáltatással támogatja a kutatás-felsőoktatás munkáját: szuper-számítástechnika és grid, cloud rendszerek, elosztott adattárolás, Voice over IP, országos lefedettségű High Definition IP alapú videokonferencia-rendszer, stb.

Az NIIF Intézet – az elsők között Magyarországon – 2003-ban indította el a tudományos témájú videofelvételeket szolgáltató un. „Video on Demand” webarchívumát, amely 2010-re már közel 1000 órányi magyar és angol nyelvű, szabadon elérhető felvételt tartalmazott. Az értékes archív anyagok, az időközben felhalmozott szaktudás és tapasztalat, valamint a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek oldaláról megfogalmazódó tartalom-megosztásra irányuló igény együttesen alapozták meg a Videotorium ötletét.

 

További információ:
http://videotorium.hu/
http://www.niif.hu/
http://www.eduid.hu/
Kapcsolat: Kovács András — E-mail: akov@niif.hu — Tel: 36 (30) 555-7603

« vissza