Share |
2015-12-15 Tudásközpont
Jelenkor: 2015/december (Tartalomismertető)

Bertók László 80 éves. A decemberi szám ünnepi összeállítással köszönti a költőt. Bertók László versei után Ágoston Zoltán kérdezi eddigi pályája alakulásáról a szerzőt. Parti Nagy Lajos, Vörös István, Keresztesi József, Meliorisz Béla, Lázár Balázs és Halmai Tamás verseit két kritika követi a legújabb, Firkák a szalmaszálra című verseskötetről, Tarján Tamás és Lapis József tollából, végül Mohácsi Balázs verselemző esszéje olvasható.

A szépirodalmi rovat a továbbiakban Kassai Zsigmond regényrészletét, Viktoria Tokarjeva novelláját (fordította Arató Eszter) és Lackfi János versét közli. Lackfi Jánossal emellett Ayhan Gökhan készített interjút.

Az esszérovatban Vajda Miklós fest irodalmi és személyes portrét Kádár Erzsébetről. Sándor Iván az augusztusban elhunyt Poszler Györgyről emlékezik meg.

A képzőművészeti rovat középpontjában Gyarmathy Tihamér munkássága áll. Árvai Mária a festő és Ország Lili találkozásáról értekezik. Fekete Vali a pécsi centenáriumi kiállítást szemlézi. Műmellékletben Füzi István és Darabos György színes fotói láthatók Gyarmathy alkotásairól.

A kritikarovatban Szénási Zoltán Vörös István Százötven zsoltár című verseskötetét méltatja. Thomka Beáta Mircea Cărtărescu Káprázat. A test című regényéről ír. Görözdi Judit Rudolf Chmel Jelen és történelem. Az etnokráciától a demokráciáig és vissza című gyűjteményes kötetét recenzálja.

« vissza