Share |
2017-02-27 PTE Egyetemi Könyvtár
NŐK KÉKBEN”-családbarát fotókiállítás a Tudásközpontban

Az Esőmanók Egyesület több éve rendszeresen támogatja könyvadományokkal a PTE könyvtárait annak érdekében, hogy az autizmussal kapcsolatos új kutatási eredmények és a mindennapokat segítő ismeretek minél szélesebb körben hozzáférhetővé váljanak a szülők, pedagógusok és gyógypedagógusok, orvosok, védőnők, pszichológusok, illetve az e hivatásokat választó egyetemi hallgatók és más szakemberek körében. A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont a vándorkiállítás befogadásával bővíti az eddigi együttműködést és támogatja az egyesület munkáját.

A kiállítást az Autisták Országos Szövetége (AOSZ) hozta létre és vidéki tagszervezetei segítségével teszi lehetővé, hogy a tárlat az egész országban betölthesse társadalmi szemléletformáló szerepét. Bemutatása az autizmus ellátásban komoly hiányosságokat mutató dél-dunántúli, pécsi helyszínen, a PTE-vel a szekszárdi egyetemi kar révén is szorosan összefonódó Tolna megye területén tevékenykedő civil szervezet és az egyetem Központi Könyvtára együttműködésével valósulhat meg.

A képeken Komka Péter, az MTI többszörös különdíjas fotóriporterének lencséjén keresztül elevenedik meg négy autista gyermeket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány élete. A cél: láthatóvá tenni az autizmussal érintett családok, nők speciális helyzetét, felhívva a figyelmet mindarra, amivel ezek a nők és családok hozzájárulnak az értékteremtéshez, a társadalmi sokszínűséghez.

A megnyitó vendégeit köszöntik: Rózsáné Szarka Veronika, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont közönségkapcsolati osztályvezetője és Vízdár-Lőczi Gizella, az Esőmanók Egyesület vezetőségi tagja. A kiállítást megnyitja Egle Botond, az AOSZ ASD munkacsoport tagja. Közreműködnek a PTE Zeneművészeti Intézet hallgatói.


A Családbarát Ország 2015 program keretében megvalósult vándorkiállítás fővédnöke Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (EEMI). A pécsi kiállítás helyi védnöke Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója.


A tárlat 2017. március 16-ig látogatható.

« vissza