Share |
2011-05-10 Csorba Győző Könyvtár
Digitalizálják Baranya közgyűjteményi és kulturális értékeit

Új adatbázist hoz létre a pécsi Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár Baranya közművelődési és közgyűjteményi értékeinek digitalizálásával, hogy a helytörténeti információkhoz a korábbinál könnyebben hozzáférhessenek a kutatók.

Szabolcsiné Orosz Hajnalka könyvtárigazgató hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Baranyai DigiTár elnevezésű projekt közművelődési dolgozók, könyvtárosok és informatikusok évtizedekig tartó áldozatos munkáját igényli. Először a most születő anyagok digitalizálásához látnak hozzá, s ahogy idejük engedi, fokozatosan dolgozzák fel a korábbiakat. Terveik szerint az új adatbázis ősztől használható a könyvtárnak otthont adó pécsi tudásközpontban, később pedig az interneten is elérhetővé válik.

Az igazgató elmondta: a könyvtár helytörténeti gyűjteményében 2007 óta végeznek digitalizálást. Eddig több mint 6000 cikket, 1200 képeslapot és 7200 mikrofilm képet dolgoztak fel. A most készülő új archívumban neves baranyai személyiségek életrajzán, rendezvények, programok dokumentálásán túl a megyében működő mintegy húsz médium anyagait is feldolgozzák.

Megjegyezte, hogy a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár a baranyai sokszínűséget képviselve arra is törekszik, hogy oktatási és kulturális intézmények, nemzetiségek, egyházak, civil szervezetek, sportegyesületek, s mások mellett magánszemélyek fotói, hang- és filmfelvételei is részei legyenek a DigiTárnak.

Szabolcsiné Orosz Hajnalka szerint az, hogy az adatbázis helyi rádiók és televíziók pótolhatatlan felvételeivel egészül ki, különlegessé teszi a Baranyai DigiTárt az ország más könyvtárainak hasonló digitális archívumaihoz képest.

A könyvtárigazgató szólt arról, hogy tervezik az épített és szellemi értékek, neves személyiségek megörökítését is, ebben a munkában a közművelődési dolgozók és könyvtárosok mellett számítanak a Pécsi Tudományegyetem munkatársainak segítségére is.

Az intézményvezető úgy vélte, hogy a munkával nemcsak a közművelődési, közgyűjteményi értékek fennmaradásához, hanem azok könnyebb elérhetőségéhez, kutathatóságához is hozzájárulnak.

(Forrás: Pecsiujsag.hu/ MTI)

« vissza