Share |
2011-10-17 Csorba Győző Könyvtár
Könyvbemutató - G. Tóth Károly: Megbocsátás

A Csorba Győző Megyei - Városi Könyvtár, a Pro Pannonia Kiadói Alapítvány és a Testvérmúzsák Asztaltársaság szeretettel meghívja Önt, Családját, Barátait és Ismerőseit G. Tóth Károly Megbocsátás című könyvének a Várkonyi Nándor Fiókkönyvtárban 2011. november 3-án (csütörtökön) 17 órakor tartandó bemutatójára.

A szerzővel Kereszturi József Szinnyei József-díjas nyugalmazott könyvtárigazgató beszélget.
Közreműködik Sólyom Katalin Jászai-díjas színművész.

A könyv a helyszínen kedvezményesen megvásárolható.
A rendezvény támogatója: a Villányi Szársomlyó Kft.

G. Tóth Károly írásaiban egyidejűleg érint meg bennünket az egyszerű történet- és mesemondás szépsége, a régi, falusi világ sajátos nyugalma, derűje és békéje, valamiféle bukolikus harmónia, az egykorvolt „jó élet” vonzereje, talán azért, mert érezzük, hogy ott jó volt lakni, jó volt élni, vagy egyszerűen csak azért, mert ott különös becsülete volt a kenyérnek, a munkának, a kimondott szónak, és mert ott mindenki szerette egymást. Nagyot változott azóta a világ. Ám ebben a „más világban” is jól-rosszul tájékozódni, élni tudnak G. Tóth hősei – köztük titokzatos alakja, a szerző alteregója, K. B. is –, mert tudják, hogy vannak az embernek döntései és vannak a történelemnek is, amelyek olykor egybeesnek, olykor nem, és az ember képes ezeket így tudomásul venni. Meg azt is tudják, hogy a szeretet, a megbocsátás a mindenkor vágyott szabadság előfeltétele. Így lehetséges, hogy a szerző az Egy szelíd őrült feljegyzéseiből fejezetben szinte észrevétlenül képes átvezetni olvasóit egy kaotikus, zavaros világ homályos történeteiből a tanulságos, bölcs szentenciák világába, egyidejűleg megalkotva közben talán a saját Füves könyvét is. Mindezt hogyan teszi? Legjobb, ha őt idézzük: „Nem szeretem a vizenyős nosztalgiát. Csak a kemény emléket szeretem.

Azért szeretem, mert az ilyen, az igazi emlék, mint a gyémánt metszi ki a jelen homályos üvegéből azt a legtisztább és kíméletlen részt, amelynek ablakán át a nagyon messzi, a határtalan jövőbe lehet látni.” Joggal hihetünk neki, és ezzel a határozott reménnyel vehetjük kézbe ötödik kötetét, amelynek szövegei valóban a múltból a jövőig hatnak. Közben persze a jelent is megérintik, bennünket is megszólítanak.

Szirtes Gábor

« vissza