Share |
2011-11-11 Csorba Győző Könyvtár
Játék a játékban avagy zárul a pecsétgyűjtő játék

Tisztelettel meghívjuk a Játék a játékban avagy a „Várkonyi Nándortól Csorba Győzőig” – két hét Pécs könyvtáraiban című „pecsétgyűjtő játék” záró rendezvényére 2011. november 12-én, 10–21 óráig a Hamerli Házba (Pécs, Király u. 9.)A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósuló program egész napos kalandozást kínál az irodalom, az újságírás, a kultúrtörténet, a képzőművészet, és a Hamerli Ház világában kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Játék a játékban november 12-én, 10-21 óráig – a Pécs könyvtáraiban és a Retro könyvvásáron október 29-től november 12-ig zajló kéthetes pecsétgyűjtő akció zárónapján!
Még  most  sem  késő  csatlakozni,  hiszen  akár  a  szombati napon is összegyűjtheti a sorsoláshoz érvényes "pecséteket".

Menetlevél letölthető innen:
Várkonyi Nándortól Csorba Győzőig - pecsétgyűjtő és kvízlap (.doc)
Várkonyi Nándortól Csorba Győzőig - pecsétgyűjtő és kvízlap (.pdf)

Egész napos program folyamatos látogatói csoport indulással!

Beiratkozás – kezdődik a játék!
A volt Kilenc Király Gyermekkönyvtár ruhatára a nap során új szerepet kap. A játék részeként a vendégek beiratkozhatnak a könyvtárba – ingyenes napijegyet válthatnak – mely egyben ingyenes belépőként is szolgál a játékos időutazásra.
S mi vár a vállalkozó kedvűekre? Egy kicsi valóság, egy kicsi mese; irodalom és képzőművészet, könyv és történelem, jelen és régmúlt.
Még az is előfordulhat, hogy felbukkannak a Hamerli Ház lakói a folyosón, az egyik lakószobában, vagy az ebédlőben, az 1930-as évek világát megidézve!

Hetedhéthatár olvasósarok
Az olvasósarokban megtekinthetők a Hetedhéthatár magazin lapszámai, a kiadó könyvei – szépirodalmi és tudományokat népszerűsítő kiadványok.
Az emelkedett hangulatot tovább fokozza a helyiségben berendezett kiállítás: Szigeti Szabó János festőművész könyvillusztrációi Jéki László „Hamisítók és hamisítványok” című könyvéhez készültek.

Naptáron a könyv
Weinreich László pécsi magángyűjtő kiállításán kártyanaptárak szerepelnek, melyek mindegyike az olvasás, a könyv motívumait villantják fel. Láthatjuk, hogy az apró hirdetési felületek nem csak termékeket, szolgáltatásokat mutathatnak be, hanem a művelődés, a kultúra népszerűsítését is szolgálhatják az alkalmazott grafika jegyében.

„Baráti szeretettel ajánlom könyvemet…”
A Csorba Győző Megyei - Városi Könyvtár gyűjteményében számos olyan dokumentum található, mely a magyar irodalom- és művelődéstörténet egy-egy közismert személyiségének kézjegyét viseli. Értékes dedikációkat, ajánlásokat találhatunk a gyűjteményben. Nem ritka eset, hogy híres író dedikálta művét saját pályatársának s egyben barátjának. 
Ebből a gyűjteményből láthatnak a vendégek egy csokorra valót a volt Belvárosi Könyvtár – Hamerli Vaskereskedés? – ez is a játék része! – gazdasági osztályának folyosóján.

Várkonyi Nándor és Tüskés Tibor Emlékszoba
A Hamerli család egykori lakásának első helyisége Várkonyi Nándor író, szerkesztő, kultúrtörténész hagyatékénak ad otthont. Itt látható az a rendkívüli igényességgel összegyűjtött könyvtár, mely Várkonyi munkásságának a „hátországot” jelentette. A szobában Tüskés Tibor íróról, tanárról, szerkesztőről is megemlékezünk.
Itt már igen nagy a valószínűsége annak, hogy a folyosón megjelenik a Hamerli család egyik-másik tagja! Játék? Valóság? Mese? Döntsék el a kedves látogatók!

Pannónia Nagyszálló – Hamerli Imre megvalósult álma
Pécs gazdaságtörténetének meghatározó szereplője a Hamerli-dinasztia. Nevéhez fűződik a világhírű Pécsi Kesztyű, valamint a Király utcában hosszú évtizedeken át működött vaskereskedés. A város egyik nagy múlttal rendelkező szállodája, régi nevén Pannónia Nagyszálló, ma Hotel Palatinus megépítése szintén a Hamerli család érdeme, építtetője Hamerli Imre volt. 
Komlós Attila fotókiállítása a nagy múltú szálloda belső tereinek részleteire hívja fel a figyelmet. 
Imre unokaöccse, Antal, szenvedélyes fotós és filmes – ő készítette 1939-ben az „Egy nap Pécsett” című filmet. Elképzelhető, hogy az ő fotói vannak a kiállításon?

Hamerli ebédlő
A lakás különösen figyelemre méltó helyisége az ebédlő. Korabeli famennyezete, a nagy ovális asztal legendás történeteket tudna mesélni. Itt gyűlt össze szombatonként és ünnepek alkalmával a nagy család, a rokonság. Hétköznapokon pedig a vaskereskedés dolgozói ebédidőben fölmentek, és itt ebédeltek.
2011. november 12-én este 9 órakor is ide, az ebédlőbe érkezik „mindenki, aki számít”, és elkezdődik a „Várkonyi Nándortól Csorba Győzőig” című pecsétgyűjtő játék sorsolása.
Gazdára találnak a könyvcsomagok, sőt még az is könnyen előfordulhat, hogy a sorsolást követően megjelenik Hamerli Teréz férje, Geiger Kálmán, keménykalappal a fején, munkahelyéről, az Arany Sas patikából jövet, és hoz egy pohárka Mecsekit, hogy koccinthasson a nyertesekkel!

Szervezők:
Csorba Győző Megyei - Városi Könyvtár
Hetedhéthatár
Komlós Attila
Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter
... és sok önkéntes!

A korhű hangulat támogatója:
Kovács Kata Kreáció

« vissza