Share |
2011-12-12 Tudásközpont
Jelenkor: 2011 december (Tartalomismertető)

A lírarovat Bertók László, Vörös István, Schein Gábor, Orcsik Roland, Oravecz Péter, Deák Botond és Beck Tamás verseit adja közre.

A prózarovatban Nádas Péter ír Bán Zsófia novellisztikájáról, majd Bán Zsófia elbeszélése olvasható. A rovat a továbbiakban Tóth Krisztina és Szvoren Edina novelláját közli.

Maribor – Európa Kulturális Fővárosa 2012. 2012-ben a szlovéniai Maribor lesz Európa Kulturális Fővárosa, ez alkalomból a lap válogatást közöl a városhoz kötődő szerzők irodalmi műveiből. Az összeállításban, amelyet Robert Titan Felix, a Dialogi folyóirat szerkesztője jegyez, Mitja Čander és a válogató bevezetője, Orlando Uršič, Tomo Podstenšek és Robert Titan Felix prózája, illetve Lučka Zorko, Petra Kolmančič és Jan Šmarčan versei olvashatók. A műveket Rajsli Emese és Gállos Orsolya fordította. Az összeállítás mellett a Jelenkor részletet közöl Drago Jančar Északi fény című korai Maribor-regényéből is, Gállos Orsolya fordításában.

A kritikarovatban László Emese Egressy Zoltán Szaggatott vonal című regényéről ír. Szénási Zoltán Varga Mátyás parsifal, parsifal című verseskötetét értékeli, Heidl György Cseke Ákos A középkor és az esztétika című monográfiáját recenzálja.

A hely szelleme. A Pécs szellemi-kulturális életének és örökségének szentelt új rovatban Márfi Attila történész az újra megnyitott pécsi Caflisch-cukrászda történetét mutatja be.

« vissza