Share |
2010-11-04 Tudásközpont
Az Eötvös-ingától a GOCE műholdig előadássorozat

(Részlet az előszóból) A Pécs Európa Kulturális Fővárosa programokhoz való hozzájárulásunkként, és egyben a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat részeként kerül sor az előadássorozatra és a European Space Agency (ESA), az Európai Űr Ügynökség által rendelkezésünkre bocsátott 3D-s film bemutatására.

A Magyar Mérnöki Kamara elnökének, Barsiné Pataky Etelkának és az Európai Űr Ügynökség igazgatójának, Jean-Jacques Dordian-nek tárgyalásai alapján az ESA támogatásával jött létre e rendezvény.

A rendező szervezetek a mérnöki és műszaki tevékenység társadalmi elismertségének növelése érdekében fel kívánják hívni a figyelmet a tudásalapú társadalom fontosságára és a műszaki és természettudományos ismeretek évszázadokon átívelő egymásra épüléséből származó eredményekre.

Ennek kiváló példája az ESA által felbocsátott GOCE műhold Föld felfedező missziója.

A GOCE műhold méréseinek alapgondolata és működési elve az egyik legnagyobb magyar fizikus, Eötvös Loránd munkásságából, az Eötvös féle torziós inga elvéből származik.

A műholdat az Európai Űr Ügynökség fejlesztette ki, de ma már ismét magyar egyetemi tudósok dolgoznak a programon és annak felhasználásán.

A GOCE műholdnak a Föld gravitációs térerő mérésének elvéről, és magának a műholdnak a földkörüli pályára állításáról és szerkezetének bemutatásáról szóló kb. 30 perces 3D-s film bemutatására a pécsi Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban, az I. emeleti Konferenciateremben kerül sor 2010. november 8-tól 19-ig, két héten keresztül naponta több csoportban.

A film bemutatásához a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar mérnök-informatikus hallgatói nyújtanak technikai személyzetet és a Természettudományi Kar Fizika Intézetének doktorandusz hallgatói rövid előadást tartanak a témához kapcsolódó természettudományos ismeretekről.

Az előadások helyszínén az alábbi kiállítások tekinthetők meg:

 

  • Az ESA által rendelkezésre bocsátott GOCE és az ENVISAT műholdak makettjei,
  • Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet által rendelkezésre bocsátott Eötvösinga,
  • A BME Általános- és Felsőgeodéziai Tanszék és az MTA-BME Fizikai Geodéziai és Geo-dinamikai Kutatócsoport által készített, a GOCE műhold felépítéséről és működéséről szóló poszterek,
  • A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizika Intézetének doktorandusz hallgatói által készített, Eötvös Loránd munkásságát feldolgozó poszterek.

E programunk megnyitó ünnepségére a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) és a Pécsi Tudományegyetem „Magyar Tudomány Ünnepe 2010” központi rendezvényének keretében a Pécsi Akadémiai Bizottság Székházában 2010. november 5-én, pénteken 10.30 órakor kerül sor.

Az ingyenesen megtekinthető előadásokat és filmvetítéseket elsősorban középiskolás és egyetemi diákok csoportjainak valamint a tudományos ismeretterjesztő szervezetek természettudományok iránt érdeklődő csoportjainak ajánljuk, de szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A rendező szervezetek nevében:

Dr. Kukai Tibor
a Baranya Megyei
Mérnöki Kamara elnöke

A kiadvány letölthető: Goce.pdf (4 Mb)

 

« vissza