Share |
2013-02-19 Csorba Győző Könyvtár
Mini könyvek bemutatója… – nem csak nagyítóval!

A Csorba Győző Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményéből száztizenhárom darab miniatűr könyv látható februártól május végéig a Tudásközpontban, az első emeleten. A kiállítás tematikája szerint megtalálható itt az irodalom, a történelem, a képzőművészet, a sport, a közélet és a divat egy-egy értékes könyve.

A látvány is önmagáért beszél; különlegességnek számít az a mindössze 1,5 x 2 centiméter nagyságú könyv, ami a fővárosi Egyetemi Nyomdában készült 1969-ben. Janka Gyula szerző a tartalmat tekintve is stílszerű volt; a miniatűr könyvek történetét foglalta össze ekkora méretben, 81 oldalon.

Baranyai ritkaságnak számíthárom darab könyvecske, mert közülük kettőnek a címoldala Zsolnay betétes porcelánból készült. Az egyik Vasarely művészetéről szól, a másik pedig angolul foglalja össze a Zsolnay-gyár és család történetét. A harmadik ritkaságban költők nyilatkoztak a városról, azaz Pécsről – természetesen irodalmi formában. Így – többek között – Janus Pannonius, Babits Mihály, Weöres Sándor, Csorba Győző és Bertók László.

A Csorba Győző Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményében a most látható 113 darab miniatűr könyv csak válogatás, de még további 362 alkotás megtekinthető a Tudásközpontban,az első emeleten, hétfőtől szombatig, reggel nyolc órától este hatig. (Ajánló: dr. Zókáné Bozsik Anna - Fotó: Gyánti István)

Letölthető: .ppt

« vissza