Share |
2013-04-16 Tudásközpont
Jelenkor: 2013/április (Tartalomismertető)

A versrovatban Bertók László, Paul Verlaine (ford. Térey János), Szlukovényi Katalin, Nyerges Gábor Ádám és Szolcsányi Ákos versei olvashatók.

A pózarovat Borbély Szilárd Már elment a Mesijás című művének részletét, Kiss Tibor Noé regényrészletét, Beck Zoltán és Toroczkay András novelláit, továbbá Vörös István Az oslói beszéd című esszéparódiáját közli.

Ágoston Zoltán a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskolájának elmúlt huszonkét évét bemutató kiállításról és a tárlatnak, valamint az Iskolának szentelt kötetről ír.

A tanulmányrovatban Tverdota György a móriczi ínségről értekezik. Bazsányi Sándor a nyelv és az irodalmiság szerepét elemzi az Esti Kornél hetedik és kilencedik fejezetében. P. Müller Péter a forradalom különféle formáit vizsgálja Örkény István műveiben.

A kritikarovatban Nagy Imre Bertók László A hetedik boríték című verseskötetét méltatja. László Emese Márton László M. L., a gyilkos című könyvéről közöl kritikát. Etlinger Mihály Rubin Szilárd Aprószentek című kötetét és Keresztesi József Rubin Szilárd-monográfiáját recenzálja. Szűcs Teri kritikájának tárgya Ljudmila Ulickaja A mi Urunk népe című novelláskötete. M. Nagy Miklós Mariam Petroszjan Abban a házban című regényéről közöl bírálatot.

A lapszám végén két megemlékező írás olvasható. A februárban elhunyt Tóth József földrajztudóssal, aki 1997 és 2003 között a JPTE, majd a PTE rektora volt, Sz. Koncz István készítette az utolsó interjút. Rohonyi Zoltán irodalomtörténészt, a PTE nagy hatású oktatóját Takáts József búcsúztatja.

« vissza