Share |
2013-04-25 PTE Egyetemi Könyvtár
Kávéházi esték pécsi műbarátoknak

A vendégeket köszönti: Felcser Dávid, a Nappali Kávézó tulajdonosa. A megnyitón közreműködnek: Dr. Várnai Ferenc zeneszerző; Szakács Viktória csellóművész; Dr. Stark András pszichiáter és Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum munkatársa

 

Klug  K. György

( Mohács, 1895.augusztus 1. - Pécs, 1969. november 8. )

Festő, rajztanár, művészeti író, 1921-ben került Pécsre. Kezdetben a polgári fiúiskolában, majd 1922-től 1947-ig a  Pécsi Püspöki Tanítóképzőben tanított rajzot, kézimunkát, szépírást, egészségtant és a testi élet ismereteit, valamint irányította a vöröskeresztes csoport munkáját.

Az 1920-as, 30-as években a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társaságának titkára, illetve állandó kiállító művésze volt. Rendszeresen tartott művészeti, ismeretterjesztő előadásokat a városban és képzőművészeti tárgyú írásai jelentek meg a különböző helyi lapokban. Festményeiből a Fegyveres Erők Klubjában 1963-ban nyílt utolsó önálló kiállítását Martyn Ferenc nyitotta meg.  Életműve halála után szétszóródott, ezért ez a rendezvény alkalmat szeretne teremteni arra is, hogy a művész munkásságára irányítva a figyelmet, a városban még fellelhető, magánszemélyeknél megőrzött alkotásait a Janus Pannonius Múzeum a későbbiekben dokumentálhassa.

Klug K. György művészetére – az ismert alkotások alapján – a folytonos tematikus és stílusbeli kísérletezés jellemző, a kubizmus és az expresszionizmus hatása, gyakorlati, pedagógiai elsajátítása éppúgy megjelenik művein, ahogy Bartók és Kodály példájától inspirálva a népi motívumok felhasználása, konstruktív kompozícióba illesztő ábrázolása. A Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társasága kiállításainak katalógusaiban szereplő képcímek alapján művészete „elbeszélő”, illusztratív karakterű, melyben ismert vagy „el nem mondott történetek” jelennek meg. Festmények mellett gipszszobrokat is alkotott (melyek – egyetlen kivétellel – elvesztek, s reménykedhetünk, hogy csak kallódnak valahol, s nem megsemmisültek).

A rendezvényen Szakács Viktória, a Pannon Filharmonikusok csellóművésze előadásában Dr. Várnai Ferenc Hommage á Klug K. György című műve hangzik el, melyben a zeneszerző egykori kedves tanárának zenei portréját alkotta meg. A darab ősbemutatója előtt Dr. Várnai Ferenc bevezető szavait hallhatjuk.

A művészről és az Örök kín című képről Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa beszél, a kép kapcsán Dr. Stark András pszichiáter osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel.

« vissza