Share |
2013-06-12 Tudásközpont
Nyílt nap a Tudásközpontban

Téma: A Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont megvalósítása Pécsen

A nyílt nap programja:

Pécsi Tudományegyetem Könyvtára bemutatja az egyetemi kutatástámogatás háttérmunkálatait:
1) A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT): az egyetemi oktatók tudományos publikációinak adattára (dr. Füzes Barnabás, osztályvezető, 15 perc)
2) A PTE Egyetemi Könyvtár képadatbázisa (dr. Pohánka Éva, osztályvezető, 15 perc)
Nagy könyvtártúra: „Háztűznéző” pincétől a padlásig…(35-45 perc)
1) Tájékoztatás a Tudásközpont létrehozásáról, az épület jellemzőiről, a Kaptár bemutatása.
2) Könyvtárlátogatás (4. szintről indul, érintve a gyermekkönyvtárat, a zenei részleget, majd a 2. szinten a Kaptár körüli külső és belső panoráma és az olvasóteremből látható, üveggel fedett hidak megtekintése.)
3) Az 1. szinten a folyóiratolvasó meglátogatása, a Csorba Győző és a Vas István emlékszobák bemutatása.
Könyvtárbusz, ami mindent visz…
A Könyvtárbusz Magyarország legmodernebb, Mercedes típusú guruló könyvtára, mely info-kommunikációs eszközökkel felszerelve járja Baranya megye aprófalvait; dokumentumokat és információt szállítva a legkisebb települések lakóinak is.
Az érdeklődők megtekinthetik a járművet, megismerhetik a könyvtári szolgáltatás műholdas parabola antennával történő működését, kipróbálhatják a rajta levő eszközöket

A régió legmodernebb könyvtárában a Csorba Győző Könyvtár és a PTE Egyetemi Könyvtára működik. Az épület különleges tere a „kaptár” egyedi Zsolnay kerámia burkolattal. A szabadpolcokon félmillió dokumentum található, és ugyanennyi a raktárban. A tájékozódást elektronikus katalógus, automata kölcsönző pontok és a könyvtárosok munkája segíti. A Tudásközpont gyermekkönyvtárral, a látás- és hallássérültek olvasását segítő eszközökkel, baba-mama szobával is rendelkezik. A könyvtár a gazdag rendezvények által igazi közösségi találkozó hely is.

További információk:

Csak előzetesen regisztrált látogatók vehetnek részt a programban.  A regisztrált látogatóknak 20-25 fős csoportokban kerül bemutatásra a létesítmény.  A program csoportonként  cca.  1 óra időtartamú.

Helyszín: 7622 Pécs, Universitas u. 2/A

« vissza