Share |
2014-03-06 Csorba Győző Könyvtár
Internet Fiesta 2014 - Programok

A Csorba Győző Könyvtár idén is csatlakozik az Informatikai és Könyvtári Szövetség 15. Internet Fiesta című országos rendezvénysorozatához 2014. március 20-27. között.


2014. március 21. 17.00 óra
Lájkgeneráció, avagy a világhálóba keveredett ember

Hogyan változtatta meg az internet a gondolkodásunkat? Most van az egyik utolsó alkalom e kérdés feltételére, mely talán értelmezhetetlen azok számára, akik már az internet és a digitális technika hőskorában születtek, és akiknek már nincsen összehasonlítási alapjuk az internet előtti világgal.

Előadó:
Dr. Veszelszki Ágnes, ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék


2014. március 24., 25. 9.00 óra
Böngéssz nagyi! - Ismerkedés az Internettel és a közösségi oldalakkal

A program célja az internetezés és a közösségi oldalak használatának gyakorlatorientált átadása. A programra előzetes ismeretek nélkül is bátran lehet jelentkezni!

A tanfolyamon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Jelentkezési határidő: 2014. március 19.

Jelentkezését várjuk a könyvtár nyitvatartási idejében személyesen: Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont I. emelet (7622, Pécs Universitas u. 2/a) vagy az alábbi elérhetőségeken:
Szeifer Csaba
Telefon: 36 72 501-500 / 28058
E-mail: szeifer.csaba@baralib.hu


2014. március 24. 14.00 óra
E-könyvek kölcsönzése és használati tapasztalatai az USA-ban

Egyre több, kezében elektronikus-könyvolvasó eszközt tartó és olvasó embert látni a tömegközlekedési eszközökön, a várótermekben, a strandokon. Mi ennek az oka? Hogy jelenik, jelenhet meg az e-könyv a könyvtárakban? Az előadás az e-könyvek könyvtári alkalmazását mutatja be az USA napjainkban tapasztalható közkönyvtári gyakorlatán keresztül. Választ keresve arra, hogy Magyarországon milyen feltételek lennének szükségesek egy ilyen szolgáltatás kialakításához.

Előadó:
Szalacsi Alexandra, PhD hallgató, PTE BTK OTNDI


2014. március 24. 14.45 óra
Online e-könyves közösségek

Különböző kutatások igazolták, hogy a rendszeres olvasás és internethasználat nem feltétlenül zárja ki egymást. Ékes bizonyíték erre a különböző könyves közösségi oldalak létezése, amelyekkel sokan az olvasás élményét színesítik. De változtat-e ezen bármit is az elektronikus könyvek terjedése?

Előadó:
Jávorka Brigitta, Informatikus könyvtáros hallgató, PTE FEEK


2014. március 25. 10.00 óra
Az Internet veszélyei és kockázatai

Beszélgetés az internet és közösségi oldalak veszélyeiről. Manapság már szinte nem is lehet létezni internet nélkül. Ez nem is lenne baj, ha az internet biztonságos lenne, de sajnos nem az. A "cukros bácsi" nem feltétlenül az iskola környékén ólálkodik, hanem megjelenhet a cybertérben is. Erre sok szülő nincs felkészülve. Így fontos azt is megbeszélni, hogy milyen szituációkkal találkozhatunk az internet világában.

Előadó:
Fekete Rita, ifjúságvédelmi főelőadó alezredes, Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály


2014. március 25. 17.00 óra
A „Z generáció” és az „Y generáció” - Használható megoldások, stratégiák a nemzedékek közti szakadékok áthidalására

Tari Annamária szerint világunk változásait nem csupán értelmi, hanem érzelmi eszközökkel is követni kell. Az író gyakorló pszichológusként évek óta foglalkozik a modern életben tapasztalható pszichés jelenségekkel és a személyiség működésének változásaival. Könyveiben a pszichológia felismeréseit igyekszik ötvözni a klinikumban tapasztalható mai változásokkal (pl. étkezési zavarok átalakulása, munkahelyi, párkapcsolati problémák stb.), s megpróbál használható megoldásokat, stratégiákat kínálni a régi és új nemzedékek közti szakadékok áthidalására.

Előadó:
Tari Annamária, klinikai pszichológus, pszichoterapeuta


2014. március 26. 16.00 óra
Zenemű és Internet/kölcsönhatások, lehetőségek és kilátások

Miért szűnik meg a papír alapú kottaírás és miért az elektronizáció a jövő útja a zenében is? Zeneművekhez, zeneszerzőköz köthető internetes pontok, adatbázisok kritikus szemléletű ismertetése és beszélgetés előzetes kérdésfeltevések alapján.

Előadó:
Weber Kristóf, zeneszerző

« vissza