Share |
2010-09-23 Tudásközpont
Szoboravató: Seattle - Pécs kapcsolatok

Seattle-Pécs testvérvárosi együttműködés 20 éves évfordulója alkalmából a Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Timothy Betts, az Amerikai Egyesült Államok új követtanácsosa felavatta Seattle város ajándékát, Józsa László (Vancouver) Lazacok című faragott szobrát és Andrew Peterson (Seattle) Szürke gém faliképét.

A képen Seattle hivatalos szimbóluma, egy szürke gém látható. A kép témája egy régi indián legenda a halászó gémről. Andrew Peterson jelenleg több indián művésszel együtt Tacoma város közelében tart fenn egy galériát, ahol az északnyugati indián művészet tárgyai láthatók.

Józsa László a Seattle-i Magyar Egyesület felkérésére faragott kopjafát, amit az ’56-os forradalom 50. évfordulójára a Seattle Városházán avattak fel. Így Józsa Lászlóra esett a választás, amikor 2010 januárjában a Seattle-Pécs Testvérvárosi Egyesület által Pécsnek tervezett ajándék megalkotására kérték fel. Így ő alkotta meg a Lazacok című oszlopot. (Forrás: Bama.hu / Pécs MJV)

« vissza