Share |
2014-06-10 PTE Egyetemi Könyvtár
Jelenkor: 2014/június (Tartalomismertető)

Jelenkor, 2014. június - Pécsi Országos Színházi Találkozó 2014 -- A lapszám élén Térey János Epifánia királynő című drámája áll, amelyet Kovács András Ferenc versei követnek. Színházi évadértékelés - Koltai Tamás budapesti teátrumok bemutatóit tekinti át. Sándor L. István a vidéki színjátszásról ír.

Székely Csabáról - Nagy Imre a Bányavidék drámatrilógia átfogó értelmezését nyújtja. Radnóti Zsuzsa Székely Csaba és a pesti magyar komédia viszonyáról ír. Görcsi Péter Martin McDonagh és Székely Csaba drámáinak azonosságairól értekezik.

Pécsi színházi élet - Pandur Petra két Székely Csaba-előadást recenzál: a Bányavirágot a Pécsi Harmadik Színházban, a Bányavakságot a Pécsi Nemzeti Színházban és a kaposvári Csiky Gergely Színházban mutatták be. Vilmos Eszter a Pécsi Nemzeti Színház két bemutatójáról ír: Patrick Barlow 39 lépcsőfok és Egressy Zoltán Három koporsó című darabjairól. Ágoston Zoltán a Janus Egyetemi Színház produkcióit méltatja: az Úri muri és A helység kalapácsa új színreviteleit. Keresztesi József a MárkusZínház alapító színészeivel, Pilári Gáborral és Vajda Zsuzsannával beszélget.

P. Müller Péter tanulmánya a színház és a tér kapcsolatával foglalkozik. Weiss János P. Müller Péter A magyar dráma az ezredfordulón című kötetét bírálja. Balassa Zsófia Eörsi László „Megbombáztuk Kaposvárt”. A kaposvári Csiky Gergely Színház és a kultúrpolitika című könyvéről közöl kritikát.

« vissza