Share |
2014-12-01 PTE Egyetemi Könyvtár
Jelenkor: 2014/december (Tartalomismertető)

A lapszám élén Tolnai Ottó prózája olvasható. Az írást Vladimir Nabokov novellája követi (Hetényi Zsuzsa fordításában és kísérőszövegével). A prózarovat Szvoren Edina novellájával zárul.

A versrovatban Bertók László, Kornel Filipowicz (fordító Sipos Tamás), Keresztesi József, Meliorisz Béla, G. István László, Gellén Miklós Gábor és Nyerges Gábor Ádám versei olvashatók.

A tanulmányrovatban Nagy Imre a vers mint nyelvi esemény problematikáját vizsgálja Bertók László Februári kés című verseskötetében. Sándor Iván Proust és Sebald, illetve Croce és Jan Assmann nyomán a humanista kultúrakorszak elenyészéséről értekezik. Havasréti József az amerikai beat-irodalom magyarországi fogadtatásáról ír. Szigeti Csaba Zalán Tibor Holdfénytől megvakult kutya című verseskötetének eszme- és formatörténeti elemzését nyújtja. A rovat Tímár Árpád az Utak és tanulságok című, Szabó Júlia művészettörténeti tanulmányaiból és műkritikáiból válogató kötetéről írt tanulmányával zárul.

A kritikarovatban Csuhai István Bertók László Ott mi van? című verseskötetét méltatja. Tórizs Eszter Sándor Iván A Vanderbilt-jacht hajóorvosa című regényét recenzálja. Balogh Tamás kritikája Arnon Grunberg A betegség nélküli ember című írásával foglalkozik. András Csaba Bárány Tibor A művészet hétköznapjai című tanulmány- és kritikakötetét tárgyalja.

« vissza