Share |
2015-04-14 PTE Egyetemi Könyvtár
Jelenkor: 2015/április (Tartalomismertető)

A lapszám élén Grecsó Krisztián A látogató című novellája áll. A prózarovatban a továbbiakban Drago Jančar regényrészlete (Gállos Orsolya fordításában és kommentárjával), Szvoren Edina és A. Kelemen Anna novellái, Hidas Judit és Poós Zoltán regényrészletei olvashatók.

A versrovat Szabó T. Anna, Aczél Géza, Tőzsér Árpád, Meliorisz Béla, Szolcsányi Ákos és Gáti István verseit közli.

Az esszérovatban Mohácsi Balázs Meliorisz Béla költészetéről nyújt áttekintést. Földényi F. László Anselm Kiefer festményeit és szobrait értelmezi a melankólia fogalma alapján. Fehér Dávid Szíj Kamilla művészetéről ír.

A Kritikai szalon tavaly augusztusi rendezvényén András Csaba, Kisantal Tamás, Szolláth Dávid és Vilmos Eszter beszélgetett Havasréti József Űrérzékeny lelkek című regényéről. A vita szerkesztett változatát közöljük.

A kritikarovatban Csehy Zoltán Oscar Wilde Dorian Gray képmása című regényének új fordítását elemzi. Weiss János a Babits Mihály 1919-es egyetemi előadásait megjelentető kötetről ír. Sipos Balázs György Péter A hatalom képzelete. Állami kultúra és művészet 1957–1980 között című könyvét recenzálja. Tímár Árpád Rockenbauer Zoltán Apacs művészet. Adyzmus a festészetben és a kubista Bartók (1900–1919) című kötetéről értekezik.

« vissza