Share |
2015-09-14 Tudásközpont
Jelenkor: 2015/szeptember (Tartalomismertető)

A lapszám élén újabb részlet olvasható Nádas Péter Világló részletek című emlékiratából. A prózarovat a továbbiakban Vörös István és Pályi András novelláit adja közre. A versrovatban Sajó László, Kukorelly Endre, Domján Gábor, Meliorisz Béla és Kürti László versei olvashatók. Réz Pállal Parti Nagy Lajos készített életinterjút. A mostani számban a tavaly megszűnt Holmi főszerkesztője irodalmi kapcsolatairól, barátairól – Petriről, Vas Istvánról, Domokos Mátyásról –, valamint a Holmi szerkesztéséről mesél.

Az esszé- és tanulmányrovatban Visky András Beckett és Kertész Imre misztikus fordulatáról értekezik. Nagy Imre a kert motívumát vizsgálja Bertók László sajátos haiku-verseiben, az úgynevezett „háromkák”-ban. Árvai Mária Schaár Erzsébet Utcáját és Ország Lili Labirintus festménysorozatát hasonlítja össze a labirintus-jelleg, az életút és a túlvilág szempontjából.

Tízéves a Párhuzamos történetekOlga Szerebrjanaja esszéje (Hetényi Zsuzsa és Tamás Kata fordításában) átfogó képet rajzol Nádas Péter prózájáról. Szolláth Dávid tanulmánya a regény Mészöly-párhuzamait taglalja.

A kritikarovatban Jánosa Eszter Kukorelly Endre Mind, átjavított, újabb, régiek. Összegyűjtött versek című könyvét méltatja. Z. Varga Zoltán Gerevich András Tizenhat naplemente című verseskötetét recenzálja. Kocsis Árpád kritikája Vári György kritikakötetével, Az emberiség végnapjaival foglalkozik. Vadai István Pap Balázs Históriák és énekek című irodalomtörténeti könyvéről ír.

« vissza