Share |
2016-03-10 Tudásközpont
Jelenkor: 2016/március (Tartalomismertető)

A prózarovat Németh Gábor regényrészletét, Patak Márta kisprózáit és Selyem Zsuzsa novelláját adja közre.

A versrovatban Schein Gábor, Seamus Heaney (ford. Gerevich András, Imreh András, Mesterházi Mónika), Mark Strand (ford. Krusovszky Dénes), Szabó Ádám, Bödecs László és Nyerges Gábor Ádám versei olvashatók.

A képzőművészeti rovatban Aknai Katalin Keserü Ilona iparterves kiállításairól és művészetének gender-szempontú megközelítéseiről ír. A tanulmány mellett színes műmellékletben láthatók Keserü munkái.

Az esszérovat a nemrég autóbalesetben elhunyt Aleš Debeljak írását közli, amelyben a szlovén szerző Jugoszlávia és az Európai Unió között von párhuzamot, a nacionalizmus kérdése alapján.

A kritikarovatban Weiss János Károlyi Csaba Mindig más történik. Huszonöt irodalmi beszélgetés című kötetét recenzálja. Sághy Miklós Gelencsér Gábor Forgatott könyvek. A magyar film és az irodalom kapcsolata 1945 és 1995 között című kötetét méltatja. Csehy Zoltán Áfra János Két akarat című verseskötetével foglalkozik. Evellei Kata Nyerges Gábor Ádám Az elfelejtett ünnep című verseskönyvét bírálja. Nagy András kritikájának tárgya Borhi László Nagyhatalmi érdekek hálójában. Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata a második világháborútól a rendszerváltásig című könyve.

Szilágyi János György (1918–2016) a neves ókortudóstól Bélyácz Katalin búcsúzik.

« vissza