Share |
2011-02-24 Csorba Győző Könyvtár
Háborúk földjén – Beszélgetés Al Ghaoui Hesna újságírónővel

Al Ghaoui Hesna az elmúlt években tizenöt országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait. Legújabb könyve a háborúról, terrorizmusról és a válságövezetek megrázó hétköznapjairól szól. Arról a szörnyű világról, ahová mindent hátrahagyva kell eljutnia és ahonnan mindenki más menekülni próbál. (MTI)

Háborúk földjén - Egy tudósítónő vallomásai a válságövezetek megrázó hétköznapjairól - Al Ghaoui Hesna könyvbemutatója a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár és az Alexandra Kiadó szervezésében.

Harka Éva újságírónő beszélgetett Al Ghaoui Hesnaval a könyvbemutató keretein belül. A hanganyag közzétételéhez Al Ghaoui Hesna és az Alexandra Kiadó is hozzájárult. A felvétel a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont előadótermében készült 2011. február 24-én. A felvétel készítésében közreműködött Jancsik Patrícia.

Háború... terrorizmus... bombázás... éhezés. Nekünk híranyag, millióknak viszont húsba vágó valóság, a mindennapok része. Hiába hullanak bombák az ellenséges repülőgépekről, hiába lövöldöznek vaktában az utcán járókelőkre, az élet nem áll meg. Csakhogy a háborús hétköznapok nem férnek bele a híradásokba. Ezért utazik a helyszínre a riporter, hogy egyszerű, emberi helyzeteken keresztül mutassa be, hogyan lehet túlélni mindezt.

A "Háborúk földjén" persze a szerzőről, Al Ghaoui Hesnáról is szól, akinek a válságövezet veszélyein túl meg kell küzdenie az élet legbanálisabb szituációival is: egy lemerült akkumulátorral vagy a lábán felejtett papuccsal, ami nem igazán passzol a golyóálló mellényhez. És aki civilben ugyanolyan átlagember, mint bárki más: a húgával bulizni jár, és karácsonyi partikat rendez a családjával. Kivéve, amikor nem. Amikor pillanatok alatt kell mindezt hátrahagynia és elutaznia oda, ahonnan mindenki más menekülni próbál...

Al Ghaoui Hesna szerkesztő-riporter. Az elmúlt években tizenöt országból, számos háborús övezetből tudósította a Magyar Televíziót. Elsősorban a Közel-Keleten mozog otthonosan, hiszen édesapja szíriai. A jogi diploma megszerzése után külpolitikai újságíróként kezdett dolgozni. Riportjaival kétszer is Kamera Hungária Díjat nyert, a Gázai övezetben forgatott tudósítása pedig bekerült a Monte-carlói Televíziós Fesztivál döntős alkotásai közé. "Néma bölcsők" című, gyerekhalandóságról forgatott dokumentumfilmjét az Al-Jazeera Filmfesztiválon is vetítették. A Millenniumi Fejlesztési Célok jószolgálati nagykövete.


 

Édes alma-, falafel- meg hagymaszagú a háború. A halálos gyümölcsillatról a Szaddám-féle vegyi támadás kurd túlélői meséltek Irakban, azt viszont maga tapasztalta meg a libanoni háborúból tudósító Al Ghaoui Hesna, ahogy az üzemanyag híján aranyárban mért fáradt étolaj és a könnygáz hatását semlegesítő hagyma bűze beleivódik a mindennapokba. A háborús hétköznapok rejtett zugait, a halállal csendben dacoló mellékszereplőket és a híradók szűken mért egyperces bejelentkezéseiből kimaradt viszontagságait mutatja be könyvében a Magyar Televízió riportere. A regényes dokumentumban sajátságos túlélési dramaturgia szerint bontakoznak ki az élet halál felett aratott egyszemélyes győzelmei. A szudáni asszonyok gereblyével halásszák össze a segélyosztás közben kipergett rizsszemeket, a gyerekek golyóálló talizmánt viselnek a nyakukban, és miközben harci rakétáról nevezik el a libanoni újszülöttet, menekülő felesége kérésére Ahmed Daher orvos meglocsolja a szobanövényeket. A libanoni, izraeli, észak-iraki és szudáni forgatások emlékképeibe belevegyülnek a világ legkülönbözőbb válságövezeteiben és konfliktusaiban megélt tapasztalatok, helyet kapnak a külpolitikai elemző szikár adatai, megjegyzései, és kibontakozik a jogi végzettségű, harmincas évei elején járó, magyar-szír nő, Al Ghaoui Hesna élete. (Forrás: HVG)

 

Kölcsönzési információ: OPAC
Egy frontkóros naplója: http://hesna.blog.hu/

« vissza