Share |
2016-05-09 Tudásközpont
XVII. Ibero-Amerika Hét

A 2000. év májusa óta minden évben megszervezett tudományos és kulturális találkozó elnevezése a spanyol és portugál nyelvet beszélő európai és latin-amerikai országokat jelöli, alapvető célkitűzése a spanyol és portugál nyelvű civilizáció színvonalas programok segítségével történő bemutatása, továbbá Magyarország, Közép-Európa és az ibero-amerikai világ oktatási és kulturális kapcsolatainak, tudományos együttműködéseinek elősegítése.

 

Folytatva az uniós csatlakozásunk után megrendezett Ibero-Amerika Hetek nemzetközi tudományos konferenciáinak hagyományait, valamint kapcsolódva Ibero-Amerika és Európa történelmének jelentős csomópontjaihoz, a 2016. május 9-14 között megszervezett nemzetközi kollokvium a „Las Américas: Cambios globales y responsabilidades” („Amerikák: globális változások és felelősségek”) címet viseli. A konferencia címével és tematikájával jelezni kívántuk azt is, hogy ebben az évben az Ibero-Amerika Hét tudományos programjait együtt szervezzük a PTE BTK Anglisztika Intézetével és az Amerikanisták Magyarországi Társaságával (HAAS, Hungarian Assotiation for American Studies).  A pécsi HAAS konferencia szervezői védnöknek kérték fel az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, Colleen Bell nagykövet asszonyt, aki május 12-én csütörtökön 11 órakor személyesen vesz részt a megnyitón a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont épületében, Kanada magyarországi nagykövetével, Lisa Helfand nagykövet asszonnyal együtt.

 

Az előző évek során az Ibero-Amerika Hét fővédnökei Magyarország külügyminiszterei, - Kovács László, Somogyi Ferenc, Göncz Kinga, Balázs Péter, Martonyi János és Szijjártó Péter - voltak, s 2016-ban ismét elfogadta Szijjártó Péter Külügyminiszter Úr a XVII. Ibero-Amerika Hét fővédnöki tisztségét. A rendezvény másfél évtizedes hagyományaihoz híven védnököknek kérték fel a szervezők Spanyolország és Portugália nagyköveteit, a GRULA (Latin-Amerikai Nagykövetek Csoportja) soros elnökét, Pécs Megyei Jogú Város polgármesterét, és a Pécsi Tudományegyetem rektorát.

 

További információ a programról: itt.

« vissza