Share |
2011-10-17 Tudásközpont
Projektleírás

A dokumentum megnyitható pdf-ben is!

A projekt célja egy több mint 13 000 m2-es, korszerű, a mai felhasználói igényeknek megfelelő regionális könyvtár és tudásközpont felépítése volt, amely az európai uniós szakmai követelményeknek megfelelően a város és a régió lakosságának információs- és dokumentumigényét szolgálja, valamint alkalmas közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is. A megvalósult új könyvtárat épületi adottságai és korszerű felszereltsége alkalmassá teszi a lakosság eddiginél szélesebb körének kiszolgálására.

A projekt keretében egyedülálló könyvtár-integráció valósult meg, mely Magyarországon példaértékű. Az új intézmény integrálja a város három jelentős könyvtárát: a Pécsi Városi Könyvtár és a Csorba Győző Megyei Könyvtár összevonásával létrejött Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárat és a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárát, továbbá magába foglalja a Benedek Ferenc Jogtudományi és Közgazdaságtudományi Szakkönyvtárat is. Az intézményben működő könyvtárak ún. teljes szolgáltatásintegráció keretében szolgálják ki az olvasókat.

A könyvtárakat a pinceszinti tömörraktár szolgálja ki. A szabadpolcos terek, az olvasóterek, a folyóirat olvasók és a tanulóhelyek az épület 1-3. emeletein lettek kialakítva. A 4. emeleten került elhelyezésre a zenei könyvtár.

Két, egyenként 200 fős előadóterem kapott helyet az épületben, melyeket a PTE Állam- és Jogtudományi Kara, illetve a Közgazdaságtudományi Kar használ, de összenyithatóságuk révén nagyobb rendezvények befogadására is alkalmassá teszik az épületet. Ezen felül egy 150 fő befogadására képes konferenciaterem is szolgálja az oktatási és könyvtári igényeket. Mind az előadóterem, mind a konferenciaterem rendelkezik tolmácsfülkékkel, így az intézmény alkalmas 400-500 fős konferenciák plenáris és szekció üléseinek befogadására.

A tudásközpont-funkciót további számos kutatószoba, internetes munkaállomás és egyetemi kutatóközpont erősíti. A kicsiket a legfelső szinti tetőkerthez kapcsolódó gyerekkönyvtár és játszószoba várja. A közösségi funkciókat a fogadótér-fórum, a könyvesbolt, a kiállítótér és a kávézó-étterem jelenítik meg. Az épület eszmei központja a földszintről nyíló, Zsolnay kerámiával díszített ún. „Kaptár”.

Az épület gépjárművel való megközelítése érdekében egy új, ún. déli feltáró út épült a Sport utcától a vasúttal párhuzamosan. Az épület mögött egy 261 férőhelyes felszíni parkoló került kialakításra, melyből 6 mozgássérült férőhely, 6 pedig autóbusz-parkolóhely. Az intézmény körül, a tervezési terület be nem épített részén fás liget díszíti a környezetet.

A létrejött új intézmény birtokba adása 2010. augusztus 27-én megtörtént. Az új intézményt a Pécsi Tudásközpont Kft. átvette üzemeltetésre.

Az intézmény teljes körű, valamennyi szolgáltatását érintő megnyitására 2010. október 25-én került sor.

« vissza